O nás
Cafézia – kávové zrná tej najvyššej kvality
PRÉMIOVÁ BIO káva 100% Arabica s prídavkom BIO bylín
Káva Cafézia je tvorená zmesou Premium High Grown Washed, BIO a Fairtrade certifikovanej kávy s delikátnou sladkou a aromatickou chuťou. Cafézia je bohatá a intenzívna káva, ktorá pohladí zmysly a stimuluje myseľ a kreativitu, Premium 100% Arabika z plantáží Peru a Hondurasu.
Pôvod zŕn
Káva Cafézia je tvorená iba zmesou Arabika najvyššej kvality, pestovanej v nadmorskej výške 1 200 až 1 800 m. Zber je kompletne manuálny – zbierajú sa len dokonale zrelé červené plody. Spracovanie kávy na plantáži sa vykonáva metódou “premytia” alebo “za mokra”, proces, ktorým získame kávu “washed”. Táto metóda vedie k lepšej kvalite kávy, bohatšej a rafinovanejšej aróme. Káva Cafézia je zamatová a zrelá, vyjadruje silnú arómu komplexu chutí tropického ovocia, kvetinových vôní a vône byliniek s osviežujúcim záverom.
PERU
Peruánska káva je káva vysokej kvality a skvelej chuti. Pestuje sa na východných svahoch Ánd v strednej oblasti medzi provinciami Chancamayo a Satipo, kde je ešte neporušená príroda výnimočnej krásy s plantážami organickej kávy. Vďaka vypestovaniu tejto jedinečnej kávy má certifikáty, ktoré charakterizujú jej výnimočnú kvalitu a bezchybnosť. Peru sa môže pochváliť najväčším počtom certifikovaných Rainforest Alliance kávových plantáží na svete.
HONDURAS
Honduraská káva je plná, s dobrou arómou kyslosti kávy sa pestuje v tieni veľkých stromov, ktorých prítomnosť má účinky na produkt. Káva sa zbiera ručne, pretože hornatý terén a prítomnosť stromov bráni používať stroje. V Hondurase sa produkujú iba kávy Arabika. Zrno z honduraskej kávy je často klasifikované ako gurmánske.
Prečo piť Caféziu
Jedinečnosť
Produkt s rovnakou receptúrou nikde inde na svete nenájdete
Kvalita
Cafézia je vyrobená výhradne z výberových surovín
Prémiovosť
Kávové zrná sú z vysokohorských plantáží vo výške 1200 – 1800 m.n.m
Chuť a aróma
100% arabica s prímesou bylín poskytuje nový gastronomický zážitok tej najvyššej úrovne
Ľahkosť
Vďaka bylinám je ľahšie stráviteľná v porovnaní s inými kávami
Boost pre organizmus
Vďaka originálnej receptúre je kofeín podávaný telu šetrnejším spôsobom
Bio
Kávové zrná aj byliny sú pestované ekologickým spôsobom
Fairtrade
Sme súčasťou medzinárodnej inštitúcie preferujúcej spravodlivý obchod
Vhodná pre ľudí s rôznymi ochoreniami
Aj pre tých, ktorí si klasickú kávu dopriať nemôžu: Tehotné ženy, kofeínové a histamínové intolerancie, alergie a tráviace ťažkosti a mnoho ďalších
Káva vyvinutá vedou, nie marketingovými slovíčkami
Káva Cafézia je vyvinutá doktorom Tomášom Dobránskym (neurovedec, neuroimunológ a proteinový biochemik), ktorého vášňou je káva a porozumenie metabolickým dráham hlavnej účinnej látky v praženej káve - kofeínu.
Kofeín a ďalšie látky kyslej povahy, ktoré vznikajú pražením kávy, môžu po požití spôsobovať nežiaduce účinky, prejavujúce sa:
- trasením
- srdcovou arytmiou
- náhlou žalúdočnou nevoľnosťou
- pocitom na zvracanie
- potením
- bolesťou hlavy
Certifikácia
Sme súčasťou medzinárodnej inštitúcie preferujúcej spravodlivý obchod a naše kávové zrná aj byliny sú pestované ekologickým spôsobom. Cafézia sa pýši certifikáciou Fairtrade a EU Organic.
FAIRTRADE
Fairtrade Česko a Slovensko je nevládna nezisková organizácia, ktorá združuje organizácie a fyzické osoby zaoberajúce sa podporou myšlienky fair trade, teda spravodlivého obchodu.
Fairtrade Česko a Slovensko je súčasťou Fairtrade International, riadnym členom World Fair Trade Organisation (WFTO, Svetová organizácia fair trade).
Fairtrade je certifikácia tovaru, ktorý spĺňa určité sociálne, ekonomické a ekologické štandardy.
EU ORGANIC LOGO
BIO logo EU dáva produktom koherentnú vizuálnu identitu BIO produktov vyrobených v Európskej Únii.
To umožňuje spotrebiteľom lepšie rozpoznať BIO produkty a pomáha pestovateľom ponúkať ich v celom rozsahu územia EÚ.
Inšpekčnú činnosť a certifikáciu vykonáva spoločnosť EKO-Kontrol SK, s.r.o (SK-BIO-004) v súlade s platnou legislatívou.
Naľavo: Dr. Tomáš Dobránsky, napravo Brian Martell
Príbeh za Caféziou
Cafézia sa zrodila ako spôsob, ako dopriať ľuďom nápoj, ktorý síce milujú, ale on im nie vždy lásku opätuje.
Kávu Cafézia vyvinul Dr.Tomáš Dobránsky (neurovedec, neuroimunológ a proteínový biochemik), ktorého vášňou okrem horolezenia a behu je i káva a porozumenie metabolickým dráham hlavnej účinnej látky v praženej káve – kofeínu. Práve pri jednom spoločnom behu s jeho priateľom Brianom Martellom, ktorý s kávou pracuje viac než 25 rokov, sa zrodila myšlienka jedinečného kávového nápoja – Cafézie. Zaoberali sa otázkou, prečo má káva na niektorých ľudí nepriaznivé vedľajšie účinky a ako ju možno upraviť tak, aby mohol mať každý potešenie z pitia kávy a to bez nervozity, pálenia záhy, prekyslenia, búšenia srdca, bolesti hlavy, nespavosti a prečo niektorí ľudia znášajú kávu lepšie ako ostatní a prečo sa zdá, že tolerancia sa mení s vekom spotrebiteľa? Jednoduchá odpoveď je, že všetci sme odlišní; v neskoršom veku môže naše telo reagovať na kofeín odlišne, ako aj na kyslosť praženej kávy v dôsledku zmien v našich základných metabolických procesoch a spôsobu, ako náš mozog riadi odpovede na účinné zložky.
Samotný kofeín má vplyv na trávenie a metabolické dráhy spojené s mozgom a neurotransmitery. Tomáš sa začal touto otázkou zaoberať hlbšie a pustil sa do rozsiahleho a náročného výskumu. So svojimi rozsiahlymi vedomosťami o biochémii, začal hľadať spôsoby, ako upraviť kávu pomocou prírodných, organických bylín, ktoré by nezmenili skvelú chuť kávy, ale zároveň znížili nepriaznivé účinky, ktoré niektorí po vypití pociťujú. Po mnohých dlhých hodinách výskumu dosiahol požadovaného výsledku, ktorého konečným produktom je exkluzívna káva Cafézia.