Príprava Cafézie
Cafézia má variácie produktov vhodné na prípravu týchto kávových nápojov
This Is the Main Heading You Can Edit
AKO SI PRIPRAVIŤ ESPRESSO
Mletá Espresso
Príprava espresso kávy sa vyznačuje rýchlym extrakčným režimom pri tlaku 9 a viac barov, kedy prúd horúcej vody prechádza vrstvou jemne mletej a utlačenej kávy. Výsledkom je chuťový koncentrát kávy s množstvom 25-30 ml.
Espresso kávu je najlepšie vychutnať si z predhriatej šálky.
Príprava kávy espresso je rituál, ktorý začína pomletím kávových zŕn, v momente prípravy nápoja, aby sa zabránilo rozptýleniu jej arómy.
Na jeho dokonalú prípravu sú okrem mletia potrebné aj ďalšie faktory: kvalita kávových zŕn, kávovar na espresso a baristove manuálne zručnosti.
PARAMETRE NA ZÍSKANIE OPTIMÁLNEHO ESPRESSA:
- Teplota vody: 88 ° – 90 ° C
- Množstvo mletej kávy na jednu dávku: 7 gr.
- Tlak vody: 9 alebo viac barov
- Sila utlačenia kávy v páke: 25 kg
- Kontaktný čas (voda / káva): 25/30 s.
- Objem vody v pohári: 25-30 ml
- Teplota kávy v šálke: 67 °C +/- 3 °
- Namletie espressa musí byť jemné.
Pamätajte si
- ak je mletie príliš jemné, doba extrakcie je dlhšia ako 30 sekúnd, espresso bude príliš extrahované
- ak je mletie príliš hrubé, čas extrakcie je kratší ako 20 sekúnd, espresso bude nedostatočne extrahované
Na prípravu potrebujete
Na prípravu vynikajúcej kávy ESPRESSO s nezameniteľnou chuťou zmesi Cafézia potrebujete:
- kávu Cafézia Espresso mletú, s intenzívnou a plnou chuťou vďaka tmavému praženiu (DARK ROAST), alebo jemnou a vyváženou chuťou vďaka strednému praženiu (MEDIUM ROAST)
- kávu Cafézia Zrnkovú, ak si chcete vychutnať čerstvú a plnú chuť čerstvo namletej, tmavej a stredne praženej kávy
AKO PRIPRAVIŤ MOKA KÁVU
Mletá moka
- Nádobu naplníme studenou vodou až po úroveň ventilu.
- Vložíme filter.
- Filter naplníme kávou Cafézia Moka mletá, nez utlačenia kávy.
- Uistite sa, že filter a gumové tesnenie sú na svojom mieste.
- Dve časti moka nádoby pevne uzavrieme.
- Moka nádobu dáme na sporák. Upozornenie: udržiavajme nízku teplotu.
- Moka nádobu hneď odstavíme z ohňa, len čo káva pretečie. Týmto spôsobom sa extrahujú len najušľachtilejšie časti kávy.
- Kávu pred nalievaním do šálok premiešame lyžičkou.
- Opláchnite moka nádobu horúcou vodou a pred naskrutkovaním ho nechajte úplne vyschnúť.
Pamätajte si
Moka mletie je o niečo hrubšie ako espresso a jemnejšie ako pre filtrovanú kávu.
Odporúčame
- plameň musí byť slabý
- nenechávajte moka na sporáku príliš dlho
Na prípravu potrebujete
Na prípravu výbornej MOKA kávy s nezameniteľnou chuťou zmesi Cafézia potrebujete:
- Cafézia Moka mletú s intenzívnou a plnou chuťou vďaka tmavému praženiu (DARK ROAST) alebo jemnou a vyváženou chuťou vďaka strednému praženiu kávy (MEDIUM ROAST)
- Cafézia zrnková, ak si chcete vychutnať špeciálnu chuť čerstvého, tmavého a stredne praženého produktu
AKO PRIPRAVIŤ DOKONALÚ KÁVU
Mletá káva
Táto manuálna metóda vyžaduje rýchlovarnú kanvicu, odkvapkávač (lievik, cez ktorý bude prechádzať horúca voda) a savé papierové filtre kužeľovitého tvaru.
- Odmeriame množstvo vody, ktorú budeme potrebovať na extrakciu, plus trochu viac na navlhčenie filtra a privedieme do varu.
- Na pohár alebo karafu dáme dripper.
- Vložte papierový filter do drippera a rýchlo ho navlhčite horúcou, nie vriacou vodou, a potom ho odstráňte. To dodá káve tú najčistejšiu arómu.
- Do filtra vložíme dávku kávy Cafézia Mletá.
- Pomaly naplňte kornútok do polovice horúcou vodou, aby sa káva namočila.
- Počkáme 10 sekúnd a necháme uvoľniť kávovú arómu. Káva sa tak úplne namočí a začne sa rozvíjať aróma.
- Pomaly pridávajte zvyšok vody a krúživými pohybmi ju prilievajte tak, aby pokryla všetku kávu.
- Nalejeme do hrnčeka a hneď si pochutnáme.
Takto získaná káva bude s príjemne horkastou, aromatickou chuťou.
PARAMETRE NA DOSIAHNUTIE OPTIMÁLNEHO NÁPOJA:
- Teplota vody: 90 ° – 95 ° C
- Množstvo mletej kávy: 12 gr. na 200 ml; 60 gr. na liter
- Doba kontaktu (voda / káva): 3 minúty
- Ideálne mletie by malo byť strednej hrúbky.
Odporúčame
- na zaliatie horúcej vody použite kanvicu s husím krkom, ktorá uľahčuje kontrolu prietoku vody a pomáha rovnomerne nasýtiť kávu
- pripravte si len kávu, ktorú chcete momentálne podávať. Vyvarujte sa jej následnému ohrievaniu
Na prípravu potrebujete
Na prípravu vynikajúcej kávy POUR OVER s nezameniteľnou chuťou zmesi Cafézia potrebujete:
- Cafézia Mletá
- Cafézia Zrnková, ak si chcete vychutnať špeciálnu chuť čerstvého produktu
Mletá káva Cafézia pre filtre a kávové zrná Cafézia sú dostupné v 3 intenzitách chuti vďaka rôznym profilom praženia kávy:
- plná zemitá chuť (MEDIUM ROAST)
- hladká a vyvážená chuť (MEDIUM ROAST)
- ľahká a voňavá chuť (LIGHT ROAST)
AKO SI PRIPRAVIŤ FILTROVANÚ KÁVU
Mletá
- Nádobu naplníme vodou
- Kávu Cafézia Mletá nasypeme do kornútku
- Dávku kávy je možné upraviť podľa vašej chuti
- Spustíme kávovar na filtrovanú kávu
- Nalejeme do hrnčeka a vychutnávame
PARAMETRE NA ZÍSKANIE OPTIMÁLNEJ FILTROVANEJ KÁVY:
- Teplota vody: 92 ° – 95 ° C
- Množstvo mletej kávy: 12 gr. na 200 ml; 60 gr. na liter
- Doba kontaktu (voda / káva): 4 minúty
- Mletie pre filtrovanú kávu musí byť stredné. Keď je príliš hrubé, káva chutí slabo, keď je príliš jemné, je chuť horkastá.
Pamätajte si
Pre dobrý výsledok v šálke by ste si kávu mali vychutnať v krátkom čase od prípravy.
Odporúčame
- Takto pripravená káva by sa už nemala zohrievať, aby nestratila svoju charakteristickú chuť
- Nenechávajte kávu v sklenenej kanvici umiestnenej na zdroji tepla, pretože dodá nápoju nepríjemnú spálenú chuť
Na prípravu potrebujete
Na prípravu vynikajúcej filtrovanej kávy s nezameniteľnou chuťou zmesi Cafézia potrebujete:
- kávu Cafézia Mletá
- Cafézia Zrnková, ak si chcete vychutnať špeciálnu chuť čerstvého produktu
Cafézia Mletá pre filtre alebo kávové zrná Cafézia, dostupné v troch intenzitách chuti vďaka rôznym profilom praženia kávy:
- intenzívna a plná chuť (DARK ROAST)
- jemná a vyážená chuť (MEDIUM ROAST)
- ľahká a voňavá chuť (LIGHT ROAST)
AKO PRIPRAVIŤ KÁVU VO FRENCH PRESS
Mletá
- Sklenenú nádobu French Pressu nahrejeme horúcou vodou.
- Vodu privedieme do varu a necháme odležať maximálne 2-3 minúty.
- Z French Pressu vyprázdnime vodu, ktorou sme ho ohrievali.
- Do nádoby dáme kávu Cafézia Mletá. Dávku kávy je možné upraviť podľa vašej chuti.
- Zalejeme horúcou vodou a lyžicou premiešame, tak aby sme namočili všetku kávu.
- Nádobu prikryjeme krytom s piestom, aby sa udržala teplota nápoja a necháme 4 minúty odležať.
- Jemne a pomaly stláčame piest smerom nadol, aby oceľový filter oddelil nápoj od mletej kávy.
- Nalejeme do hrnčeka a vychutnávame.
PARAMETRE NA ZÍSKANIE OPTIMÁLNEJ FRENCH PRESS KÁVY:
- Teplota vody: 92 ° – 94 ° C
- Množstvo mletej kávy: 10 gr. na 200 ml
- Doba kontaktu (voda / káva): 4 minúty
- Ideálne mletie by malo byť stredne veľké, konzistentné a rovnomerné.
Pamätajte si
Ak sa filter upchá alebo ak je káva zakalená, znamená to, že káva je pomletá príliš najemno. Pri príliš hrubom mletí bude káva vodnatá.
Odporúčame
Po 4 min. vyprázdnite kávovar, aby ste predišli nadmernej extrakcii a horkej alebo kyslej káve.
Na prípravu potrebujete
Na prípravu vynikajúcej “FRANCÚZSKEJ” kávy s nezameniteľnou chuťou zmesi Cafézia potrebujete:
- kávu Cafézia Mletá
- Cafézia Zrnková, ak si chcete vychutnať špeciálnu chuť čerstvého produktu.
Káva Cafézia Mletá a káva Cafézia Zrnková sú dostupné v 3 intenzitách chuti vďaka rôznym profilom praženia kávy: - intenzívna a plná chuť (DARK ROAST)
- jemná a vyvážená chuť (MEDIUM ROAST)
- ľahká a voňavá chuť (LIGHT ROAST)