Kofeín, hlavná zložka praženej kávy, má niekoľko účinkov na fyziológiu človeka. Krátkodobé priaznivé účinky zahŕňajú zvýšenie dopamínu (neurologický transmitter, ktorý aktivuje centrum potešeniea v zodpovedajúcich častiach mozgu), čo zvyšuje duševnú a fyzickú aktivitu.
Antioxidačné vlastnosti kávy môžu byť užitočné pri chorobách, kde je patológia spojená s nadprodukciou voľných oxidačných radikálov ako sú rakovina a mŕtvice. Káva je rovnako spojená s výskumom mnohých chorôb súvisiacich s mozgom ako Alzhaimerova a Parkinsonova choroba.
Niektorí ľudia však zistili, že kofeín z dlhodobého hľadiska spôsobuje únavu, bolesti hlavy alebo podráždenosť v dôsledku následného zníženia dopamínu po počiatočnom uvoľnení v tkanivách. Navyše kofeín, ako aj ďalšie prirodzene vyskytujúce sa kyseliny pri procese praženia kávy môžu spôsobovať nevoľnosť, arytmiu srdca alebo potenie.
Cafézia vyvinula nový kávový nápoj, ktorý kombinuje špeciálnu zmes bylín na zmiernenie metabolizmu kofeínu a niektorých kyslých substancií prítomných v praženej káve. Znížením alebo dokonca vylúčením možných vedľajších účinkov kofeínu a kyselín, byliny nielen zvyšujú kvalitu a potešenie z pitia kávy, ale zároveň dodávajú silnú podporu imunitnému systému.
ČO OBSAHUJE CAFÉZIA?
LIPKAVEC OBYČAJNÝ – GALIUM APARINE
Charakteristickou vlastnosťou lipkavca je mierny močopudný účinok s pozitívnym vplyvom na čistenie krvi a lymfatického systému. Pripisuje sa mu preto detoxikačný účinok na ľudský organizmus, ktorý rovnako súvisí aj s pozitívnymi prejavmi na koži, močové cesty a lymfatické uzliny. Bylinkári túto bylinu používajú na zníženie krvného tlaku a telesnej teploty. Svízel zmierňuje zápaly mandlí, pečene, vaječníkov a potláča artritické bolesti. Navyše stimuluje funkciu pečene a zlepšuje metabolizmus a vstrebávanie živín.
YZOP
Silný čaj z listov a kvetov yzopu sa aplikuje pri zahlienení priedušiek, nosa, krku a na zmiernenie zápalu horných dýchacích ciest. Externe sa využíva na modriny, na zmiernenie opuchu a začervenanie. Esenciálny yzopový olej zvyšuje mentálnu koncentráciu a pôsobí ako nervové tonikum vhodné na podporu liečby nervovej vyčerpanosti, úzkosti a depresie.
CEZMÍNA – YERBA MATÉ
Cezmína (Yerba maté) sa celosvetovo používa na chudnutie, prostredníctvom podpory trávenia a zvyšovaním lipolytických vlastností, ktoré rozkladajú mastné kyseliny. Aplikuje sa aj pri fyzickej a mentálnej únave, depresiách, reumatických bolestiach a bolestiach hlavy vyvolaných únavou alebo prepracovanosťou.
Yerba maté obsahuje prvky ako draslík, horčík a mangán. Pravidelní užívatelia uvádzajú duševný stav bdelosti, sústredenosť a ostražitosť bez následných nepriaznivých reakcií organizmu, ktoré sú bežne pozorovateľné pri ostatných stimulantoch (úzkosť, búšenie srdca, potenie, hnačka).
AKO TIETO BYLINY FUNGUJÚ? A PREČO ICH VÔBEC V KÁVE POTREBUJEM?
Cafézia je zmes praženej kávy s tromi organickými bylinami – Lipkavec, Yzop a Cesmína. Celkovo tieto byliny predstavujú menej ako 2% celkového obsahu kávy.
Ich úlohou je:
a) mierne zvýšiť pH, ktoré vedie k nižšej acidite pri pražení
b) regulovať metabolizmus kofeínu, čo vedie k zníženiu alebo úplnému odstráneniu negatívnych účinkov kofeínu
Štúdie zamerané na vplyv kofeínu na ľudský organizmus a jeho možné nepriaznivé účinky ukázali, že približne 40% populácie v Severnej Amerike staršej ako 40 rokov vykazuje určitú formu nežiaducej reakcie po pití kávy.
Caféziu sme vyvinuli preto, aby bola káva prístupnejšia všetkým jej milovníkom tým, že zmierňujeme prípadné nepriaznivé účinky. Tí, ktorí si vychutnávajú kávu a chcú pracovať neskoro večer, alebo jednoducho potrebujú duševnú či fyzickú podporu, majú k dispozícii Caféziu.
Nie je určená iba tým, ktorí majú problém s vedľajšími účinkami, ale aj pre tých, ktorí si chcú vychutnať šálku kávy aj neskoro popoludní bez vplyvu na kvalitu spánku počas noci.